Maak je eigen keuze

Met een sip gezicht zat ik in de stoel van de opticien. Alle soorten brillen werden er op mijn neus gezet…maar mijn moeder was zeer kort en duidelijk!…de goedkoopste… zei ze met vastberaden stem.
Ik was net op de middelbare school begonnen en dus  in mijn tiener jaren; zelfs in die tijd was het heel erg belangrijk wat ‘de mode’ voorschreef en daar hoorde de keuze van ‘de goedkoopste’ bril echt niet bij. Nee helemaal niet, want die bril zag er niet uit…zo lelijk was dat ding.
Een dikke zware zwarte montuur , een fors model en dan op mijn iele blanke gezichtje met donker blond haar…zie je het al voor je?
De oogarts had geconstateerd dat ik niet erg scherp zag uit beide ogen en verwees ons naar de opticien om een bril aan te laten meten.

Het oog wil ook wat

Toen ik die bril had (die goedkope, zwaar uit de mode,  uit het aanbiedingen bakje komende bril!!!) deed ik hem écht niet op…nee ik ‘keek’ wel uit, ik schaamde me rot met die bril op mijn neus.
Nee, ik maakte gewoon mijn proefwerken niet die de wiskunde leraar op het schoolbord had geschreven, kortweg omdat ik niet kon lezen wat voor som er stond…ik zweette ‘peentjes’, totdat die meneer plotsklaps naast me kwam staan en hardop in de klas rondbazuinde: …WIL JIJ JE BRIL EVEN OPZETTEN!
(de leraar had namelijk mijn moeder gebeld en gevraagd waaróm ik mijn sommen, die hij altijd op het bord schreef, maar half maakte. Mijn moeder onthulde toen dat ik slechte ogen had en niets kon lezen wat hij op het bord schreef, maar dat ik sinds kort een bril had ….)
Iedereen keek mijn kant op en hij bleef net zo lang staan tot ik mijn oerlelijke bril uit mijn tas had gehaald en  op mijn neus had gezet…ik voelde me echt voor schut staan.
Iedereen mompelde en lachte me uit…tenminste dat dacht ik.
Op de mulo in Friesland werd ik er bijna dagelijks om gepest, zodat mijn tienerjaren een extra negatieve lading kregen, helemaal niet leuk!
Jaren later kreeg ik van mijn moeder contactlenzen, misschien wel de eerste in Nederland…haha, waarschijnlijk voelde mijn moeder zich schuldig om het feit dat ik er zo onder geleden had dat ik met zo’n lelijk ding op mijn neus door het leven moest gaan.
Dank je mam!

Misschien denk je dat ik door een gekleurde- of donkere bril kijk?

Wat schetst mijn verbazing, dat juist vandaag de dag DIE absoluut lelijke zwarte brillen met grote zware monturen in de mode zijn…bah. En dat mensen dat nog mooi vinden ook!
Al die mooie gezichten worden alleen maar superlelijk met zo’n bril en zelfs mensen die géén bril nodig hebben zetten er één op om er vooral modieus bij te lopen.
Vreselijk dat dát moet tegenwoordig om ‘de mode’ op de voet te moeten volgen , ook al is die foeilelijk, dat wij ons dat met z’n allen maar laten opdringen en er niet tegenin gaan. We zijn zó meegaand en bijna zonder eigen mening en dunk lijkt het wel.
We doen niet meer wat we zelf leuk, mooi en aangenaam vinden.
Bv.: kijk hoe je huidskleur is en de vorm van je gezicht, met de sterkte van je glazen en zoek dan daar een model bij uit, dat zou toch veel toepasselijker zijn?

Geen rad voor de ogen draaien

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden vandaag de dag wat de mode ons ‘voorschrijft’ om te doen of te zijn. 
En iedereen ziet er op die manier precies gelijk uit, terwijl we juist allemaal unieke wezens zijn.
U vraagt zich misschien af: moet iedereen er dan uitzien als de amish? Nee natuurlijk niet, er is vooruitgang en daarom kunnen we ons ook door die ontwikkeling van vele gemakken voorzien, dat is waar. We hoeven niet ouderwets of oubollig te zijn of te doen, nee daar worden we echt niet meer christelijker door.

de onderstaande tekst las ik in een krantenkop van een bekend dagblad:

‘Europese jeugd draagt eenheidsworst’
Uit de krant sept.2012

En eigenlijk is dit op veel gebieden hetzelfde, zoals bv een mobiele telefoon…iedereen een black berry. Schoenen …iedereen (dure) Ugg’s.  Alles hetzelfde…het lijkt wel hebberigheid.
Samenwonen en niet meer trouwen is allang ingeburgerd en nederlanders volgen  massaal de allochtonen uit de voormalige koloniën voor wie deze leefwijze bij hun cultuur hoorde.
Het lijkt op het bekende verhaal van de kikker in de pot.(lees hieronder)

Met oogkleppen op lopen!

Langzaam zakken we af naar een niveau wat we eigenlijk niet willen en zeker niet als christenen die onze eigen moraal en leefregels hebben ontvangen toen we geheel vrijwillig door onderdompeling gedoopt werden en daarmee ons besluit ‘ondertekend’  hebben om christus te volgen en zelfs op hem te lijken.
Maar het lijkt wel alsof dat steeds verder op de achtergrond verdwijnt en wij christenen steeds meer voorop willen lopen qua mode, seculiere leefstijl, bezitterigheid, enzovoort. 
Wij  voegen ons massaal in, in de vaak wereldse programma’s waar wij helemaal niet thuishoren met onze bijbelse overtuiging.

Het oog van de wereld

Bijvoorbeeld:  als je meedoet met een tv programma en je weet dat het geen christelijke zender is zoals family7,  maar een echte seculiere, dan zou je weleens dingen moeten doen die niet stroken met je geloofsovertuiging….bedenk je dan 2 keer voor je meedoet, want geheid kom je in een gewetenscrisis terecht omdat je papieren moet ondertekenen , waar je als christen niet echt achter kan staan…is het waar of niet?
Dan kan je wel op het podium staan en naar boven wijzen en roepen:  ”God’,  halleluja of Jezus de eer…er wordt echt NIEMAND door bekeerd … absoluut niet, mensen vinden dat juist vreemd en abnormaal en nemen aanstoot aan de christenen.
We moeten echt leren om stelling te nemen en een voorbeeld worden voor seculieren.
Onze opdracht is om “een licht en zout te zijn”, zodat mensen naar ons toe komen en ons willen volgen in plaats van wij bij hun komen smeken om ons bekend en beroemd te maken en ons die gunst te geven.
Laten we ‘body’ krijgen dit nieuwe jaar en daar nu een begin mee maken, heus het is een keus! Dat het moeilijk wordt is zeker.

Een christen onderscheidt zich juist door zijn ‘anders zijn’, niet door dwars te liggen en ouderwets of juist excentriek te zijn maar door de christelijke huisregels te volgen, die wij onderwezen krijgen uit de bijbel.
Dan ga je zondags (nog) naar de kerk en niet naar het sportveld bv (hoewel de keuze voor heel veel chr.ouders steeds moeilijker lijkt te worden)
Dan moet je heel veel keuzes maken om de ‘meerderheid in het kwade ‘ niet te volgen.Is een dikke zwarte bril dragen dan ‘het kwade”? Nee absoluut niet, maar het kan getuigen dat je geen eigen identiteit  hebt en maar klakkeloos over neemt wat een ander je voorschrijft en dat alleen maar om er maar vooral bij te horen in deze maatschappij anders tel je niet mee helaas.Maar laat mij je ff wakker schudden: een christen hoort er óók niet bij, wij behoren aan een hemels koninkrijk, wij zijn hemelburgers , dit is ons tijdelijk huis!


Filippenzen 3 vers 20 zegt:….wij zijn burgers van een rijk in de hemelen..

Komt dit verhaal voort uit mijn eigen traumatische armoede ervaring? Misschien wel, maar ik heb er iets door geleerd en dat is om mijn eigen identiteit te ontwikkelen en er ernst mee te maken om een ECHTE christen te worden.
Hoewel ik wel moet toegeven dat voor sommige, ja sommige mensen , die bril wel goed staat, maar dat zijn echt uitzonderingen.
Het is en blijft voor mij: een mannenmontuur! Absoluut onvrouwelijk!!

Misschien moet je een kordaat besluit nemen na dit gelezen te hebben en de wereld inkijken door….een andere bril !!

Fe

Ps :ik heb een paar spreuken over brillen, ogen en zien tussendoor geplaatst.

Nb:  kikker in de pot 
Een kikker wordt in een pot koud water op het vuur gezet en langzaamaan wordt het water steeds warmer…de kikker kan er makkelijk uitspringen….maar hij prefereert het om er lekker in te blijven zitten…totdat het echt te laat is en ‘meneer’ is gekookt…en dood. Clou van dit verhaal: neem op tijd de beslissing om er uit te springen.

Warning: Undefined variable $comments_view in /customers/9/a/f/banier.cc/httpd.www/wp-content/themes/fascinate/single.php on line 74
Back to top